Glavni arhitekturaChitcombe House, Dorset: Moderna klasična kreacija

Chitcombe House, Dorset: Moderna klasična kreacija

Kući se pristupa koso, a ispod nje se diskretno nalazi dvorište uslužnih zgrada. Zasluge: Justin Paget
  • Vrhunska priča

Nagrađivane seoske kuće dovršio je 2014. arhitekt sa sjedištem u Dorsetu Stuart Martin. Jeremy Musson istražuje teme ovog pametnog i kompaktnog dizajna u klasičnoj tradiciji. Fotografije Justina Paget-a.

Najbolje nove seoske kuće govore o njihovom krajoliku i trebali bi se osjećati kao da su izrasle iz njega. Chitcombe House, dovršen 2014. godine, upravo je takva građevina, s nekompliciranim, tradicionalnim engleskim oblikom primjerenom najljepšem Dorset krajoliku u kojem sjedi.

Nespretna priroda prilaza selu očekuje očekivanje prvog posjetiteljeva susreta s kućom. Kompaktno je planiran, s fasadama od čisto izrezanog kamena Ham i krovovima od crveno-smeđe ručno rađene glinene pločice. S jedne strane uređeni su ruševinasti zidovi dvorišta i pomoćne zgrade na zadovoljavajući način naglo se spuštaju u malu dolinu kako bi stvorili prirodan osjećaj poziva i dobrodošlice.

Chitcombe je dizajnirao Stuart Martin, arhitekt sa sjedištem u blizini Dorchester-a, koji se dugo specijalizirao za takve skromne i elegantne kuće, koristeći kvalitetne lokalne materijale oživljene dobro promišljenim i suzdržanim detaljima. Martinovi klijenti, Roderick i Lydia Wurfbain, nizozemski su državljani koji desetljećima žive u Engleskoj i čija je radna baza London.

Prednji ulaz zatvoren je u dvorištu

Ranije su posjedovali seosku kuću na istom području, ali, s velikom obitelji, tražili su veće imanje. Cilj je bio pronaći nešto pogodno za produženi obiteljski život, koji bi bio i podloga za upravljanje vikendom i za uživanje u potrazi za selima, tako da su interijeri morali raditi i za manji ili veći broj, prema potrebi.

Nakon duge potrage, Wurfbains je na kraju kupio malu farmu s oko 500 hektara zemlje. Prvotna namjera bila je proširiti postojeću zgradu, ali su konačno odlučili sagraditi novu kuću primjerenu lokalitetu koji su voljeli. 2008. godine razgovarali su s nekoliko arhitekata prije nego što su odabrali Martina, koji ima veliko iskustvo rada na engleskim seoskim kućama.

Lođa stvara vrtnu sobu

Mnogo je zanata naučio od svojih ranih godina kod londonskog arhitekta Benson & Bryant, za kojeg je radio u 1989. do 1994., nakon što je diplomirao arhitekturu na Sveučilištu u Nottinghamu. Preselio se u Dorset radijući sa specijaliziranom građevinskom tvrtkom Saint Blaise sa sjedištem u Evershot-u u Dorsetu, 1994.-96., Gdje je pružio neke od tehničkih crteža tvrtke za čuvenu obnovu Prior Parka, izvan Bath-a, i nadzirao popravke u Wayfordu Manor, kuća iz 16. stoljeća koju je izmijenio Harold Peto.

Gospodin Martin tada je svoju vlastitu praksu osnovao 1997., sa sjedištem u farmi Lewcombe Woods, u blizini Evershota u Dorsetu. Rane komisije uključivale su obnovu i preispitivanje niza povijesnih seoskih kuća, uključujući Whitfield iz 18. stoljeća u Herefordshireu, a imenovan je 1999. arhitektom za nadzor dvorca Longford i imanja, što je i danas ured.

Čitaonica. Jasno detaljan kamin dizajnirao je Stuart Martin i sadrži projicirane dorske stupove

Kao i brojna velika proširenja, osmišljena i izvedena s umjetničkim osjećajem, od tog je datuma dovršio i sedam novih kuća, većinom na jugozapadu. Njegove su građevine u klasičnoj tradiciji i evociraju 17. i početak 18. stoljeća, ali inspiraciju crpi i za drugo zlatno doba dizajna seoskih kuća: rano 20. stoljeće. G. Martin Detmara Blowa i Edwina Lutyensa smatra osobito važnim ličnostima u povijesti engleskog domaćeg dizajna i oni su oblikovali njegovu viziju onoga što čini dobru građevinu.

Wurfbains su prepoznali da su, premda su željeli sve pogodnosti dobrih kuća iz 18. ili početka 20. stoljeća, koje su poznavali ili kojima su se divili - uključujući Horn Park blizu Beaminstera u Dorsetu od strane Lawrencea Dalea iz 1911., gdje je g. Martin također radio - oni ne bi bile potrebne velike uslužne površine povezane s njima.

Prvi dizajn za Chitcombe bio je spreman 2009. U početku nije bio uspješan u fazi planiranja, ali s vremenom je dobiveno odobrenje. Gospodin Martin objašnjava: „Namjeravao sam spojiti dizajn koji je odgovarao na vrlo jasan sažetak Wurfbainsa i koristiti materijale koji su lokalni za to područje, s klasičnim senzibilitetom. Također sam bio svjestan nizozemskog podrijetla Lidije i Rodericka. "

Razigranost koju vidimo u djelu Erith i Lutyens čini se posebno očitom
u organskom osjećaju dvorišta koje formira kuća i L-oblika uslužnih zgrada duž istočne i sjeverne strane. Postoje i čudni dodiri malo vjerojatni u bilo kojem drugom razdoblju, na primjer naizgled 'plutajući' prozor spavaonice koji osvjetljava stepenice koje vode od ulaznog dvorišta do garaža na nižoj razini.

Blagovaonica je izravno dostupna iz kuhinje. Njeni se francuski prozori otvaraju na koloniranu lođu i terasu

Snažno prizemljenje g. Martina u povijesti engleske arhitekture očituje se u različitosti pročelja, od kojih je svaka osmišljena na najbolji mogući način u svom položaju, orijentaciji i funkciji. Razlike su gotovo subliminalne: prozori su uglavnom istog karaktera, materijali su konzistentni i svaka visina ima nadstrešnice iste dimenzije smještene u pravilnim razmacima oko krovnog polja, ali svaki je prilično različit.

Predsoblje ulaza u predvorje

Kad prođete između stupova vrata koji najavljuju ulaz na prednji teren, središnje tri uvale - od pet - na planu u obliku slova H smještene su i razigrane: glavnim ulaznim vratima pristupaju se stepenicama i vratima, sa svojim fino detaljno okružuju 'Gibbsian', a gornji prozor krila postavljen je u glatkom pepeljaru, oživljen pločama od osipanog kremena, lokalnog Dorset građevinskog materijala. Dva visoka prozora krila (16 okna iznad 16) uokviruju vratima, s ovalnim prozorom ispod, svaki poput preokrenutog malih kućišta i.

O ovoj se formulaciji nikad ne bi razmišljalo u Engleskoj u kasnom 17. stoljeću, međutim, ona se osjeća kakvu notu zadesio u dizajnu Lutyensa. U stvari, to odjekuje, na primjer, prozori na Tavistock Houseu, sagrađenim 1904. za Country Life u londonskom Covent Gardenu.

Zapadno pročelje s tri uvale ravnije je i konvencionalnijeg karaktera iz sredine 18. stoljeća, a izgleda preko jezera nastalog u nedavnim krajobraznim radovima povezanim s projektom kuće. Njegov središnji zaljev izlazi lagano prema naprijed, kutovi pažljivo zidani. Južna nadmorska visina ima dvije vanjske uvale koje se pružaju prema naprijed na svakom kraju, a središnje tri uvale udubljene su u lođa s kolonadom, stvarajući, ustvari, vrtnu prostoriju prema jugu prema Reptonu. Konačno, istočna nadmorska visina ima suptilno drugačiji karakter, središnji zaljev smješten je na dvije etaže, što je odjek u otvoreniji osjećaj seoskih kuća 1930-ih.

Prolazeći kroz ulazna vrata, posjetitelj ulazi u predvorje intimne ploče obložene hrastovima od vapna s podom umetnutim u Purbeck mramor i portlandski kamen. Iza je blagovaonica koja zauzima središnje tri uvale s južne strane i izlazi se na lođu iza. Gospodin Wurfbain podsjeća da su posebno željeli aksijalni ulaz, da dođu u veću dvoranu i da od te točke mogu vidjeti puni opseg kuće. Prozori na jug svi se otvaraju ljeti, "kad uglavnom živimo bez vrata", primjećuje g. Wurfbain.

Knjižnica s panelom

Blagovaonica je bitan prostor za cirkulaciju, koji povezuje blagovaonicu i knjižnicu na zapadnoj strani kuće s kuhinjom i obiteljskom sobom na istočnoj strani. To je lagana i fleksibilna soba koja se može otvoriti za prijeme. Niz lučnih zrcala koja udaraju u Art Deco notu usmjerava sjeverni zid i odbija svjetlost velikih prozora prema jugu.

Iza je obiteljska kuhinja, prostor za jelo i dnevni boravak, koji su svi sadržani u jednoj dugoj sobi koja ispunjava istočnu stranu kuće. Ima pogled na istok, jug i sjever. Kuhinjski kraj povezuje se s pomoćnim prostorijama u jednokatnici, koje čine dio ograde ulaznog dvorišta.

Ova duga soba sadrži kuhinju i dnevni boravak. Podijeljeni su stolom za blagovanje koji se proteže u prozoru s pramcem

Glavne stepenice uzdižu se do luka kroz polukružno polukružno slijetanje; na skretanju stuba je kružni novi nosač dorskih stupova oblika, s finialom kuglice. Na vrhu stuba hodnik prvog kata artikuliran je pojednostavljenim pilastrima.

Gospodin Martin odgovoran je za dizajniranje svih letvica za arhitravni vijenci i krila, kao i za oblaganje i police za knjižnice, uglavnom od kasnih 17-ih godina.
stoljeća lik. Dizajnirao je i oštro detaljne kamine u hodniku i svlačionici s projiciranim dorskim stupovima.

Ovo jedinstvo pristupa pomaže objasniti ugodnu i konzistentnu kvalitetu interijera, koji možda nemaju trenutke velikog kazališta, već su niz dobro moduliranih i dobro osvijetljenih prostora u kojima se može uživati ​​pojedinačno ili se svi zajedno otvaraju,

Kuća je čvrsta i dobro izgrađena - graditelj sa sjedištem u Shaftesburyju bio je Shean & Hare; stubište i obloga dvorane i knjižnice je tvrtka Mandeville Joinery sa sjedištem u Melbury Osmond. Wurfbains također prepoznaje važan doprinos ispitivača količine Petera Haytera.

Gospodin Martin komentira: 'Osjećam klijente i imao sam rijetko razumijevanje, a dizajn se malo promijenio od prvog plana skice. Njihov je sažetak u potpunosti odgovarao određenom mjestu i želio sam stvoriti osjećaj otkrića; kuća bi trebala malo procvjetati iznad onoga što biste očekivali da ćete naići na kombinezonu Dorset. "

Gospodin Martin skroman je - kuća Chitcombe dizajnirana je s osjećajem odgovarajuće čvrstoće, oko svjetla iz dana u dan, koristeći najbolje dostupne materijale i, kao što bi kuća trebala biti, dobro je živjeti i, kao rezultat toga je, „dobro je pogledati“. To je znak njegovog uspjeha da je Chitcombe House 2015. godine dobio nagradu Gruzijske grupe za novu zgradu
u klasičnoj tradiciji.


Kategorija:
Je li moguće živjeti od povrća i voća iz vašeg vrta tijekom cijele godine?
Zanimljiva pitanja: Je li ikada bilo razdoblja uznemirujuće u britanskoj politici?