Glavni arhitekturaUnutar obnovljenog Brighton paviljona: "Teško je zamisliti savršenije vrijeme za posjet ovom izvanrednom stvaralaštvu Regencya"

Unutar obnovljenog Brighton paviljona: "Teško je zamisliti savršenije vrijeme za posjet ovom izvanrednom stvaralaštvu Regencya"

Večer u Kraljevskom paviljonu u Brightonu, u Istočnom Sussexu. Zgradu je dizajnirao John Nash, omiljeni arhitekt princa Regenta. Zasluge: Alamy
  • Vrhunska priča

Nakon velike obnove Kraljevskog paviljona u Brightonu, još je jednom moguće uživati ​​u jednom interijeru stvorenom za udovoljavanje ukusu princa Regenta. John Goodall detaljno pogleda Saloon, s fotografijama Paul Highnam.

Kraljevski paviljon u Brightonu više od bilo koje druge pojedinačne građevine primjer je duha Regencije. U svom bogatstvu izražava bogatstvo kraljevstva koje je znalo da nije samo bogato, već i najbogatije na svijetu; u svojoj egzotičnosti, onoj koja je uživala u plodovima globalne moći; i, u svom trijumfalizmu, onaj koji je i dalje uživao u pobjedi nad Napoleonom nakon četvrt stoljeća napornog rata.

Aromatizacija cjeline hedonizam je samog Regent-a, čovjeka koji je u ekspanzivnijim trenucima taštine i usprkos tome što je na kraju postao toliko trupljiv da nije mogao s lakoćom hodati gore-dolje niz stepenice svog stvaralaštva, vidio sebe kao izvor Britanije uspjeh.

Saloon u Kraljevskom paviljonu u Brightonu. © Paul Highnam / Život u zemlji

Gradsko vijeće Brighton i Hove održavalo je i obnavljalo Paviljon dugi niz godina. U 2017. godini, pod vodstvom čuvara Kraljevskog paviljona, Davida Beeversa, ovo je djelo prošlo još jednu znamenitost s restauriranjem Saloona kao što ga je 1823. uredio Robert Jones.

Ovaj je uzorni projekt u planu oko 15 godina, koji uključuje izuzetan detektivski rad i ogromnu širinu stručnosti.

Soba kao što je izgledala pred restauriranje, slikana ovdje u Country Lifeu 1964. © Country Life Alex Starkey / Country Life

Rezultat nudi svjež i uvjerljiv uvid u karakter ove zapanjujuće zgrade onako kako je George IV to znao. Ova soba u prizemlju tvorila je središnji element izvornog paviljona koji je započeo 1787. godine arhitekt Henry Holland. U to je vrijeme bila relativno konvencionalna 'klasična soba' neoklasicistička, iako kružna u planu i s niskom kupolom.

Crtež Rowlandsona prikazuje ovaj originalni interijer sa zidovima koje je naslikao Biagio Rebecca i vratima u sobu izvan znatiželjno oblikovanih unutar udubljenja na jednoj strani unutrašnjosti. Izvana je izgledala poput pramca s prozorima koji se otvaraju u vrt.

© Paul Highnam / Život u zemlji

Ovdje bi princ od Walesa (regent iz 1811.) u večernjim satima susreo svoje okupljene goste. Očekivao je da će muškarci stajati u iščekivanju njegovog dolaska, ali žene mogu sjediti. Kad je ušao, ustali bi na noge, a on je prišao večeru s najvažnijim na ruci.

Bila je to i postavka za plesove kada bi se tepih skinuo, a gole ploče u plesnom području obasjale slike. Takav bi ukras bio odmah pokvaren, ali služio je praktičnoj ulozi sprječavanja da cipele plesača kliznu po drvetu.

1802. sobu su preuredili dekorateri Frederick i John Crace za princa u kineskom stilu. Kao takav, prvi je interijer u Paviljonu usvojio egzotični idiom. Kao dio ovog rada, na zidovima je nanesena obojena kineska pozadina na plavom tlu, a kupola je ukrašena da izgleda poput neba.

© Paul Highnam / Život u zemlji

Upravo se u to vrijeme soba prvo zvala 'Saloon'. Izraz se uobičajeno primjenjivao na svečane sobe u engleskim kućama tijekom 18. stoljeća, ali do ovog datuma bio je relativno zastario. Možda izbor denominacije podvlači prinčevu želju da oponaša francuske oblike i mode (od kojih je i ime Pavilion također bilo posudba, a odnosi se na prigradske kuće u okolini Pariza).

Zaokupljena britanskim trijumfom nad Napoleonom, Craceova unutrašnjost dodatno je adaptirana 1815. godine, kada je paviljon izvana preradio John Nash u indijanskom stilu. U Nash-ovom proširenom planu, Saloon je bio smješten ispod središnje kupole glavnog nadmorskog dijela nove glazbene sobe i banketne sobe.

1817. godine, dok su u toku te promjene, princ je pozvao Fredericka Cracea i jednog od njegovih podizvođača, Roberta Jonesa, kako bi razgovarali o daljnjim izmjenama interijera.

O Jonesu se relativno malo zna, uglavnom zato što njegovo zajedničko ime čini gotovo nemogućim sa sigurnošću identificirati dokumentarne reference na njega. Sve što znamo jest da je radio za vojvode od Northumberlanda i da je, prema dokazima svog rada u Paviljonu, bio savršen i uvjeren dizajner interijera. Dapače, kasnije je postao poznat i kao 'glavni umjetnik palače'.

Vjerojatno je neposredno nakon ovog posjeta 1817. godine Jones planirao cjelovitu reviziju unutrašnjosti Saloona. Akvarel sobe sugerira da je cijela shema bila nakratko ismijana, vjerojatno da bi se prosudilo njezino djelovanje. Kraljevsko odobrenje bilo je očigledno osigurano, a šema je izvedena svilenim ovjesima i zavjesama, srebrnim zidnim ukrasom, novim ugrađenim tepihom pletenim u Axminsteru i garniturom namještaja.

© Paul Highnam / Život u zemlji

Bilo je to u indo-kineskom stilu, a zmaj je podržao središnji luster i veličanstven kamin od bijelog mramora sa srebrom i dvije figure u kineskom ruhu.

1820. godine, princ regent konačno se pridružio prijestolju kao George IV. I započeo zavjeru svoje transformacije Buckinghamske palače, zauzevši dvorac Windsor kao svoju glavnu rezidenciju. Rad na preuređivanju salona u Brightonu ipak je nastavio, a njegova unutrašnjost dovršena je 1823. godine.

Nova shema izgledala je mnogo manje neozbiljno od prethodnih interijera Paviljona i, u stilskom smislu, bila je odjeknuta u stilu Empire koji su u Parizu iz 1790-ih popularizirali Percier i Fontaine, a koje je Napoleon mnogo pokrovio.

U tom smislu, Saloon mnogo više liči na interijere Georgea IV u Windsoru nego na ukras francuskog preporoda izveden u ime drugih bogatih pokrovitelja koji su se u tom razdoblju prepuštali takvim interijerima, osobito onima koje je Benjamin Wyatt pogubio za kraljeva brata, vojvode od York at York House (danas Lancaster House), vojvoda od Wellingtona u Apsley Houseu i vojvotkinja od Rutlanda (ljubavnica vojvode od Yorka) u dvorcu Belvoir. Svi su oni preuzeli oblike francuskog dizajna iz 18. stoljeća, što je Wyatt opisao kao "stil Luja XIV."

To je, zbunjujuće, Saloon izravno spominjalo Luja XIV u svojoj neobičnoj kombinaciji boja crvene, zlatne i srebrne boje. Posljednje je velika rijetkost u engleskom uređenju interijera, a čini se da je izvor za ovu posebnu paletu boja Versailles. Dalje se podrazumijeva spominjanje kralja Sunca da je soba uklopila ponovljeni motiv suncokreta, najistaknutije kao središnji dio tepiha.

© Paul Highnam / Život u zemlji

Izrazito bogatstvo novog interijera simbolizira da su njegovi preživjeli ormarići izrezbareni i iznutra i izvana, zrcalne unutarnje površine koje odražavaju ukrasnu stolariju.

George IV vratio se u Brighton samo dva puta na produženi boravak prije svoje smrti 1830. Interijeri Paviljona sad uključuju namještaj iz londonske rezidencije Prince Regent, Carlton Housea, koja je srušena 1827. Napoleonov pisaći stol čak je postavljen u spavaćoj sobi Georgea IV, čisto dokaz kraljevog samoslavnog divljenja njegovom pobijeđenom protivniku.

Zabilježeno je da je i njegov brat William IV. Posjetio zgradu i koristio Saloon kako bi pregledao rad kipara Behnesa. Kraljica Viktorija i princ Albert također su došli u paviljon, premda se čini da se bivši osjećao malo privatnosti i odlučio ga prodati. Princ se silno divio glavnim sobama, ali unatoč tome, zgrada je bila prekrivena, a velik dio namještaja i mnogih ukrasa uklonjeni su u 1847–48. Neki, poput lustera iz Saloona, krenuli su prema Windsoru, ali mnogo ih je prošlo do Buckinghamske palače, gdje su ih ugradili u krilo koje je tamo podigao Edward Blore.

Poznato je, i uz zube protivljenja, gradsko vijeće je paviljon kupilo 1850. To ga nije samo spasilo od rušenja, već je preuredilo unutrašnjost Saloona. Sadašnji strop i njegova središnja zvijezda vjerojatno su nastali 1864. Tada je, 1896. godine, JG Crace, još jedan iz dinastije londonskih stolisnika, preuredio sobu.

Zvjezda na stropu jedno je od glava Versaillesa. © Paul Highnam / Život u zemlji

U isto vrijeme kraljica Viktorija vratila je razne ukrase koji su bili uklonjeni iz paviljona, uključujući okvire vrata Saloona. Još jedan od njezinih darova - vjerojatno - bila je kineska pozadina za izvoz, za koju se pogrešno vjeruje da je ovdje visjela. Vrata i tapete ugrađeni su tijekom restauratorskih radova 1930-ih, zajedno s nekim Jonesovim originalnim pilastrima koje je dao George V.

2002. godine, oštećenja vode u Saloonu otkrila su tragove ukrasa Jonesa. Relativno skromna shema obnove ovog naglo postala je ambicioznija nakon otkrića uzorka izvorne svile koju je u unutrašnjosti koristila povijesna tekstilna savjetnica Annabel Westman. Koristeći kombinaciju dokaza, uključujući fotografe, fragmente tkanine i uzorak iz trgovačke knjige, uspjela je identificirati ono što je dobavljač u sobu 1823. godine opisao kao 'Svila geranija i svilene boje zlata'. Njegov je uzorak francuski po nadahnuću, a za ovu je restauraciju utkan Humphries Weaving.

Ian Block iz AT Cronin Workshopa napravio je nove zavjese i objesio svilene ploče. Raskošne ukrase dostavljali su Brian Turner i Heritage ukrasi, pletenice i školjke Context Weavers.

© Paul Highnam / Život u zemlji

U međuvremenu je započelo slično ponovno stvaranje tepiha iz 1823. godine. Prema Jonesovim računima, izvorni tepih koštao je kneževsku svotu od 620 funti. Osobno je nadgledao proces tkanja na tkalačkom stanu "kako bi se napravio neobičan i zamršen dizajn koji bi proizvođač mogao bez greške donijeti". Ipak, nakon uklanjanja 1847. izrezan je na ponovnu upotrebu u Buckinghamskoj palači. George V vratio je neke fragmente 1934. Ovi, kao i neki dizajnerski crteži i povijesni pogledi na unutrašnjost, omogućili su da čitav dizajn sastavi Anne Sowden, stalna članica tima za očuvanje paviljona.

Trebalo je šest mjeseci da dizajner tepiha Jess Shaw, pod nadzorom direktora dizajna Gary Bridgea, digitalizira dizajn za računalni tkalački stroj na Axminster Carpetsu. Originalni tepih bio je utkan u 26 različitih boja, ali zamjena je poboljšala dizajn da bi ga ugradilo 12.

© Paul Highnam / Život u zemlji

Koristeći dokaze izloženih fragmenata zidne dekoracije, gospođa Sowden također je radila na problemu ponovne stvaranja Jonesove obloge od lišća i cvijeća. Poboljšala je polirani biserni završetak papirnate zemlje i uzorka, nanosila se pomoću šablona lasersko izrezanih.

12.000 motiva - svaki od njih traje oko 16 minuta - primjenjivani su tijekom dvije godine korištenjem platine, a ne srebra, za odvraćanje tarnanja. Svaka je odabrana sjenama u dvije nijanse lila.

Uskoro se ta obnova znamenitosti nije obistinila nego je još jedan uzbudljiv projekt izgledao u izgledu. Kao dio tekuće obnove Buckinghamske palače, krilo koje je sagradio Blore, a koje je 1850-ih apsorbiralo toliko fragmenata paviljona, privremeno je oduzeto od namještaja. Kraljica je, dakle, velik broj njih vratila u paviljon na razdoblje od tri godine. Zajmovi bi trebali biti instalirani u rujnu ove godine.

Kad se pojave, interijeri će se nakratko pojaviti potpunije kao što ih je znao George IV nego u bilo kojem trenutku nakon raspada unutrašnjosti 1847. Teško je zamisliti savršenije vrijeme za posjet ovoj izvanrednoj Regency kreaciji,

Kraljevski paviljon u Brightonu otvoren je za javnost cijele godine - pogledajte brightonmuseums.org.uk/royalpavilion za vrijeme i cijene ulaznica.


Kategorija:
Idilično mjesto uz obalu na Restronguet Point, jednoj od najtraženijih lokacija u zapadnoj državi
Povrće s najviše čeljusti na natjecanju Giro Vegetable Vegeter Harrogate jesensko cvijeće