Glavni arhitekturaMagistralno i slikovito: Učiteljska loža na Sveučilištu St. John's, Cambridge

Magistralno i slikovito: Učiteljska loža na Sveučilištu St. John's, Cambridge

Zasluge: Justin Paget
  • Vrhunska priča

Između 1863. i 1865., sir George Gilbert Scott stvorio je novu ložu za Master of the St. John's College, Cambridge. Nakon nedavne restauracije, Jeremy Musson pripovijeda priču o ovom izuzetnom projektu. Fotografije Justina Paget-a.

Cambridge je pun iznenađujućih trenutaka. Svijetle građevine nagovještavaju dužu povijest koja se na prvi pogled nije uvijek lako protumačiti. Na sveučilištu St. John's College u Cambridgeu, Učiteljska loža je diskretna, ali veličanstvena, samostojeća kuća, sljemenjak i krenellacija odjevena u blijedi kamen. Presvučen drvećem preko cijele rijeke (ili možda iz prolaznog punta), ima bukolan zrak koji govori o promjenjivim idealima sredine 19. stoljeća.

Lagano okomita u stilu, njegova crvena opeka oživljena je vrstom crne pelene u kojoj je bio omiljen Cambridge iz 15. i početka 16. stoljeća, kao u prvom dvoru svetog Ivana izgrađenom 1511.-20. Loža i dalje služi svrsi zbog koje je sagrađena kao službena rezidencija učitelja fakulteta. Njegova velika ulazna dvorana, blagovaonica i blagovaonica s domaćinima sastancima, prijemima i koledžima, kao i privatni smještaj uvećan je preobrazbom krila bivših slugu.

Oriel crtaonice gleda na vrtove

Potreba za novom ložom bio je izravan rezultat ambicioznog razmjera dramatične nove kapele Sir Georgea Gilberta Scotta za koledž, koja je zbacila domove starog učitelja 1863–64. Posjetiteljima kapele danas bi se oprostilo da misle kako gledaju u Cambridgeovu katedralu, toliko je jasna Scottova izjava o institucionalnom povjerenju.

Scotta je u gotički stil uvelo društvo Cambridge Camden i publikacije AWN Pugin. Uz pomoć velikog ureda, tijekom 35-godišnje karijere radio je na više od 800 zgrada, a njegova je crkvena praksa uključivala obnovu 25 katedrala. Kada je umro 1878. godine, sahranjen je u Westminsterskoj opatiji, a njegovi pogrebni obredi bili su „najvažniji ikad dodijeljen britanskom arhitektu“.

Učiteljska loža prihvaća oblik zgrada koledža Tudor

Scott je bio teoretičar arhitekture. U svojim Primjedbama o sekularnoj i domaćoj arhitekturi iz 1857. godine pisao je o tome da je gotički stil „prije svega slobodan, sveobuhvatan i praktičan; spremna prilagoditi se svakoj promjeni u navikama društva '. Također je razmišljao prema naprijed, tvrdeći da je tanjur stakla "jedan od najkorisnijih i najljepših izuma našeg dana, a eminentno je izračunao da daje kući veselost" - kao što je pokazano u loži.

Citirao je Pugina na principima dobrog domaćeg dizajna - "Svaka osoba treba biti smještena kao postaje i dostojanstvo" - što je opet oblikovalo njegovo razmišljanje o Učiteljskoj loži.

Glavna dvorana. S lijeve strane visi portret lady Margaret Beaufort, osnivača i pokrovitelja zbirke iz 16. stoljeća.

To ima svojstvo velikog visokog viktorijanskog groblja (ili možda proto-biskupske palače) i osjeća se povezano s vizijom kapele slične katedrali. Raznoliko postupanje s prozorima pruža i asimetriju i namjernu vizualnu vezu s karakterom Prvog suda u ranom 16. stoljeću.

U knjizi Secular & Domestic (2013) Richard Butler istražio je odnos između Scottovih spisa i lože i učinkovito pojasnio razvoj dizajna, od čega je, nevjerovatno, bilo pet iteracija, svaka na drugom mjestu (u jednom trenutku, plan stranice izrađen je papirnatim obrisom lože koji se mogao zabiti na različita mjesta).

Blagovaonica. Ukras na gotičkom dimnjaku vjerojatno je bio Scott Jr

Scottova prva shema za koledž, 1862. godine, predložila je novu kapelu i dvor s ložom koja je integralna u nizu okrenutom prema rijeci. Kasnije te godine predstavljena je i konzervativnija opcija, zamišljajući zadržavanje stare kapele kao prolaz nove kapele i sugerirajući proširenje izvornih domova gospodara sjeverno prema Bridge Streetu. Treći prijedlog bio je za gotovo samostojeću kuću, koja se kretala sjeverno od pruge u središtu Drugog suda. Godine 1863. četvrti je plan zamislio samostojeću kućicu s tri strane malog dvorišta, bliže rijeci Cam, ali približio se dugom vožnjom od ulice Svetog Ivana.

Peti - i izveden - prijedlog bio je dugački pravokutni blok koji je u biti prema zapadu, između koledža i rijeke, s neovisnim ulazom iz Bridge Streeta. Više od 30 zgrada (uključujući nekadašnju gostionicu, stanove, staje i trgovine, neke srednjovjekovne podrijetlo) srušeno je kako bi pružilo čisto mjesto. Kada je sagrađena, loža je bila manje vizualno izolirana, jer je srušeno više kuća s ulicom kako bi se napravilo mjesto za Sjeverni sud 1938.-40., Koji je dizajnirao Edward Maufe, i njegov nastavak kapelanskog suda iz 1880-ih.

Soba Hrast reciklira materijale iz srušenih zgrada fakulteta Tudor

Donje, zabatno krilo vodi zapadno od lođe, a u prizemlju su domaći uredi i smještaj sluga. Staje su sagrađene 1876. godine.

Prostori stana su bili u blizini stare kapele i bili su povezani sa hodnikom. Kao što Willis & Clark izričito kažu, u svojoj velikoj povijesti arhitekture sveučilišta, objavljenoj 1886. godine: "Lože su uglavnom bile tako uređene da je gospodar mogao doći do glavnih ureda koledža na suhom." Izvorni majstorski smještaj bio je poboljšan dodavanjem Duge galerije (sada Kombinacija) tijekom zgrade Drugog suda 1598–1602. Godine, ali do 19. stoljeća takve su se majstorske kuće smatrale "neugodno malim", čak i ako prikladno nalazi.

Jednom kad je Scottov prijedlog za novu kapelu dogovoren, dani povijesne zgrade u kojoj je nekoć boravio biskup Fisher - ljubaznošću lady Margaret Beaufort, majke Henryja VII i osnivača fakulteta. Sve je to zahtijevalo ozbiljno preispitivanje neposredne postavke. Scott je napisao i o drugim izmjenama povezanim s novom kapelom: 'Oni se sastoje od izduživanja dvorane, prilagodbe susjedne galerije upotrebi većih i manjih soba za kombiniranje, s potrebnim stubištem koje vodi do njih i podizanja nove učiteljske lože '. Zgrada će, predviđao je, koštati '7.500 funti ili malo više'.

Glavna stepenica, ovješena portretima, diže se prema velikom vitražu

Naredba koledža od 4. lipnja 1863. prihvatila je natječaj gospodara Jacksona i Shawa za podizanje kapelice u kamenu Ancastera i za 'podizanje lože novog učitelja s vanjskim pregradama u kamenu Bath Boxa'. Značajnu količinu novog namještaja isporučili su i Messrs Holland & Son 1865. godine, od kojih je neki bio u vlasništvu koledža, a neki ga je majstor naručio za sebe.

Interijeri su posebno poznati po korištenju oporabljenih oplata, oblikovanih stropova od drveta i klesanih kamenih dimnjaka, tada bez presedana u Cambridgeu. Ovo je bilo više od pukog spašavanja i ranog pristupa „sobi za razdoblje“ koji se razvio u muzejima poput V&A. Je li Scott ili William Bateson - lukavi i reformator Učitelj - ili drugi iz Udruge inzistirao na zadržavanju ove povijesne opreme za novi dom, nije jasno, ali očito je stvorio izravnu fizičku povezanost s osnivačima koledža i njihovom povijesnom okolinom,

Gavin Stamp sugerira da je George Gilbert Scott Jr preuzeo poslove interijera lože. Već je bio umjetnički pred svojim ocem prije nego što se upisao kao dodiplomski student na Isusovom fakultetu 1863–66 (tamo je također kratko bio stipendist). Sam je rekao da je karijeru arhitekta započeo 1863. godine, dakle
jasno je kombinirao studij s radom s ocem na projektima u Cambridgeu. Kasnije u 1860-ima preuzeo je očevu obnovu dvorane u Peterhouseu i zamijenio je Waterhouse na koledžu Pembroke krajem 1870-ih.

Za sada nisu objavljeni nikakvi dokumentarni dokazi koji bi pokazali Scotta Jr-a da preuzme vodeću ulogu u interijeru lože, ali posredni i vizualni dokazi su uvjerljivi. Na primjer, nema poznatih primjera kako Scott Sr reciklira povijesne armature u svojim domaćim projektima i takav rad puno je zadovoljniji radnim i estetskim interesima Scotta Jr.

U ovom desetljeću bio je blizu Morrisovog kruga, s evoluirajućim idejama o zaštiti preživjelih povijesnih tkanina. Dopisništvo također pokazuje da je Scott Jr osobno savjetovao o slici u proširenoj dvorani 1867. godine, a on je također instalirao dio starog ekrana iz bivše kapele u Whissendine crkvi u Rutlandu u 1867–9.

Neobično je da su odluke bile donesene čak i dok su se stare zgrade rušavale u St. Pismo mlađeg Bursara Charlesa Taylora od 12. svibnja 1885. baca svjetlo na rušenja iz 1863. godine: 'Prvobitni ugovor za ložu bio je 9000 funti, a ovaj je povećan na 11 000 funti nakon otkrića prekrasnog stropa stare Kombinacije Soba iznad običnog bjeljenog stropa. Stari hrast bio je vrlo tvrd i napor za njegovu pripremu za stropove za Ložu bio je vrlo skup. "

Ova se posljednja gotovo sigurno odnosi na oblikovani drveni strop hodnika kuće. Također je intrigantno vidjeti iz izvornih planova u arhivima koledža u kojoj je mjeri cijeli dizajn bio informiran o potrebi prilagodbe ovih elemenata.

Predvorje malog ulaza je uklopljeno u recikliranu staru oplatu iz tri različita izvora, a mala susjedna garderoba ima dimnjak iz 1560. Glavna dvorana, obložena pločama iz dva izvora iz 16. stoljeća, prostrani je pristup glavnim prijemnim prostorijama s zaljevski prozor okrenut prema sjeveru. Njime dominiraju strop iz početka 16. stoljeća i dimnjak iz početka 17. stoljeća, također izvađen iz prostorija Prvog suda.

Južno su smještena blagovaonica s visokim stropom i blagovaonica, s visokim prozorima okrenutim prema vrtu. Raniji dizajn prikazuje vrata između ove dvije prostorije, koja nedostaju u konačnoj iteraciji. To je popravljeno 1952. godine ugradnjom niskih dvostrukih vrata arhitekta i suradnika koledža Aleca Crooka, ali Scott (ili Škoti) to bi sigurno učinili višim. U ove dvije ekspanzivne sobe nalaze se gotički dimnjačari, urezani od strane Farmera i Brindleyja i delikatno oslikani kasnogotičkim uzorcima, što je najvjerojatnije dizajnirao Scott Jr.

Glavno stubište od hrasta, s masivnom ogradom od platna iz 19. stoljeća, zapadno je od hodnika i izdiže se na prvi kat, s vitražima koje je dobavljao Thomas Baillie & Co (sve pod drugim recikliranim 16. stoljećem strop). Izdiže se na prvi kat i visok hodnik koji dijeli prostorije na sjever i jug - dio istočno od stubišta ponovno je koristio stropne grede iz 16. stoljeća.

Ispred slijetanja je Orahovska soba (prikazana kao Jutarnja soba na Scottovom planu), koja je u stvari pažljivo ponovno sastavljanje velike komore biskupa Fishera, s oblogom, stropom i prorezom, recikliranim iz izvornih stanova. Čini se da je dimnjak iz 1860-ih uklonjen u nekom trenutku.

Master's Study, također okrenut prema jugu, ima veliki prozor za zaljev (dio dvokatne projekcije vrtnog pročelja), reciklirani strop iz 16. stoljeća i kabanicu od vagona vjerojatno s kraja 17. ili početka 18. stoljeća.

Danas loža zrači čvrstom postojanošću, čemu su se Scottsi vjerojatno i nadali, ali tome se nisu oduvijek divili. Pevsner je bio pomalo odvratan u svesku „Građevine Engleske“ u Cambridgeshireu - objavljenom 1954. godine, dok je bio stipendist koledža - a prije toga Maufeov glavni plan 1930-ih predložio je njegovo rušenje i zamjenu manjom klasičnom kućom, bližim Rijeka. Srećom, samo je dio tog plana izvršen prije intervencije Drugog svjetskog rata i loža je preživjela.

Godine 2007. loža je pažljivo obnovljena pod vodstvom sadašnjeg Učitelja, profesora Christophera Dobsona. Magistralna i slikovita - posebno u ljetnom terminu, kad se glicerija penje zidovima - loža se široko koristi i cijenjena kao važan dio priče o fakultetu i otkrivanje Cambridgeovog traženja estetskog i institucionalnog identiteta u doba reforma.

Priznanja: Richard Butler i Gavin Stamp


Kategorija:
Osjećate se hrabro? Šest lijepih gornjišta sa izuzetnim potencijalom
Danas seoski život: najpopularniji pas u Britaniji, kako su hranjenici ptica promijenili Britaniju i uhitili ih zbog branja šljunka