Glavni arhitekturaPitshill House: 20-godišnja obnova koja je stvorila jedno od najboljih sjedišta u zapadnom Sussexu

Pitshill House: 20-godišnja obnova koja je stvorila jedno od najboljih sjedišta u zapadnom Sussexu

Južno uzdizanje iz vrta u Pitshill Houseu, zapadni Sussex © Paul Highnam za biblioteku slika u Country Life-u Kredit: Paul Highnam / Country Life Pictur
  • Vrhunska priča

Veliki projekt obnove oživio je Pitshill House iz 18. stoljeća i njegove vrtove. Djelo je podrazumijevalo mnogo više od jednostavnog popravljanja, kako objašnjava John Martin Robinson, uz fotografiju Paul Highnam za biblioteku slika Country Lifea.

Pitshill House stoji na spektakularnom položaju tik zapadnije od Petworth-a u zapadnom Sussexu, s otvorenim pogledom na uređeni češalj prema South Downsu.

Parkland je nastao 1830-ih, čineći prvi plan dopadljivim vidicima. Bila je tema jednog od ljubičastih odlomaka Iana Nairnea u seriji 'Zgrade Engleske': 'Situacija je veličanstvena čak i za okolicu Petworth-a; jer ima lokalitet belvedere koji gleda sjeverno od Blackdown-a, a jug prema Downs-u. Dolina prema jugu lijepo je uređena u osamnaestom stoljeću; odmah je nadmašuje vrhunski prirodni krajolik s onu stranu. '

Na mjestu se nalazi kuća još od 17. stoljeća. Međutim, u svom sadašnjem obliku, zgrada je cool neoklasicistička kreacija, s glatkom fasadom od kamena Portlanda, koja je bila predmet dopadljivog sedmogodišnjeg programa restauracije Charlesa Pearsona. To je, međutim, uključivalo mnogo više od obnove i popravka; zahtijevao je i znatne podloge, obnovu i poboljšanje arhitekture. Rezultat je uzorna seoska kuća u klasičnoj tradiciji koja je 2017. dobila nagradu Gruzijske grupe.

Kuća s bazenom u Pitshill Houseu, zapadni Sussex © Paul Highnam za knjižnicu slika Country Life

U nedavni je rad umiješana niz dizajnera. Nakon što je gospodin Pearson kupio imanje, zaposlio se kao arhitekt Christopher Smallwood, koji je već radio za njega u Londonu i Škotskoj. Gospodin Smallwood bio je odgovoran za cjelokupni koncept još 2000. godine, posebno za poboljšanje središnje dvorane kako bi se stvorio sjajan prostor, umetanje sekundarnog stubišta s gornjim svjetlom i dodavanje mansardnog krova s ​​dodatnim spavaćim sobama, kao i novi Doric trijem na zapadnom pročelju.

Prednji ulaz u Pitshill House, West Sussex © Paul Highnam za biblioteku slika Country Lifea

Odobreni građevinski pristanak i odobrenje za planiranje dobiveni su za taj posao, ali program su se održavali dugim, nacrtanim pregovorima o novoj ruti nogostupa i mosta preko imanja, a tek je 2010. godine zgrada konačno započela s radom, Do tada se gospodin Smallwood povukao, a projekt je preuzela McLeod & Aitken, tvrtka iz Aberdeenshirea, koja je također radila na imanju Pearsons 'Dunecht.

Edward Bulmer je preporučio da na unutrašnjosti radi Charles March (sada vojvoda od Richmonda), za koga je gospodin Bulmer radio u Goodwoodu, a Giles Quarme & Associates izabrani su kao arhitekti za novi svod žbuke preko glavnog stubišta.

Stubište u Pitshill Houseu, zapadni Sussex © Paul Highnam za knjižnicu slika Country Life

Tijekom završne faze, Sandy Baxter, iskusni lokalni graditelj, priveden je zajedno s timom vodećih majstora, uključujući masone Chichester Stoneworks (nekadašnje katedralne radove) i Stephena Pettifera iz Coade Ltd; Stevensons iz Norwicha za gipsane radove; Hesp & Jones za boje i pozlatu; Jerry Rothman za rezbarenje i izradu ormara; i AT Cronin za ograde i presvlake za prozore.

Simon Johnson iz Bath-a zauzeo je vrt i širi krajolik koji obuhvaća rekonstruiranu ha-ha i popravke kućice školjki, kao i parter i ljetnu kuću. Fino detaljni rezultati mnogo su dužni vlastitom sudjelovanju g. Pearsona u shemi i razumijevanju da je estetika kasne Regencije najbolje odgovarala povijesnom karakteru kuće kako se razvijala.

Shell kuća u Pitshill Houseu, zapadni Sussex © Paul Highnam za biblioteku slika Country Lifea

Kuća iz 17. stoljeća, koja se izvorno zvala Holmes, bila je djelo Petworth-ovog zidara, imala je zabat i dvoetažni trijem, sličan preživjelom Dean Houseu u obližnjem Tillingtonu. Zabilježen je u crtežu iz 1785. godine SH Grimm, švicarski antikvarski topograf koji je snimao zgrade Sussexa.

Imanje je 1760. godine stekao William Mitford, kadetar Northumberland Mitfords-a iz Mitforda. Njegov sin William naslijedio je 1777. godine i rekonstruirao kuću kao svoje sjedište, stječući planove od Johna Soanea.

Provedena je Soaneova shema za dodavanje novog asortimana s dvije velike pravokutne prijemne sobe (sada je toaletna blagovaonica i blagovaonica) koja spaja središnju dvoranu radi stvaranja novog istočnog pročelja, premda je pogubljenje izvršio John Upton, geodet u posjedu Petworth, pod vodstvom samog Mitforda, koji je imao reputaciju amaterskog arhitekta. Rad je završen do 1800. godine.

Južna predsoblje u Pitshill Houseu, zapadni Sussex © Paul Highnam za biblioteku slika Country Lifea

Nova glavna istočna fronta okrenuta je u bijelom Portland kamenu, a ostale uzvisine zalijepljene su da se poklapaju, s glatkom uređenom rustikacijom u prizemlje.

Središnje postolje ima Coade palmine grane koje uokviruju okulus, a balusters krovnog parapeta su također Coade kamen. Pojedinosti stadiona i razvedena osmerostrana ploča s obje strane prozora na prvom katu prikazuju osobnu ruku Mitforda i njegova geodeta Uptona, ali plan i dobre proporcije slijede Soaneove crteže.

Daljnji posao je učinio u grčkom duhu 1830-ih William Townley Mitford (1817–89), pri čemu je ulaz pomaknut prema zapadu, a cijeli je napravio u kompaktni pravokutni blok. Okolni park je također bio uređen u to vrijeme.

Pogled u krajolik na Pitshill House, West Sussex © Paul Highnam za knjižnicu slika Country Life

Dekoracija s delikatnim klasičnim vijencima i mramornim dimnjacima u glavnim sobama u velikoj mjeri potječe iz te faze rada. William Townleyjev sin, Col William Kenyon Mitford (1857. - 1943.), zauzvrat je u 19. stoljeću dodao jednokatnu biljarnu prostoriju prema sjeveru.

Nakon njegove smrti kuću i park prodao je 1959. godine William Slade Mitford sir Colvilleu Barclayu, 14.t. U skladu s postignućem poslije Drugog rata o smanjenju i poboljšanju upravljivosti kuća, novi vlasnik srušio je krilo i verandu biljarde te uklonio tavanski kat, postavivši na njegovo mjesto ravni krov.

Unatoč ovom osvjetljenju tkanine, jugoistočni kut kuće pretrpio je sve veći pad, jer je izgrađen na uređenom terenu. Postupno se kuća propadala zbog nedostatka održavanja.

Godine 1997. kupio ga je gospodin Pearson, koji ga je planirao obnoviti kao svoju glavnu seosku kuću. Nije predvidio da će trebati 20 godina da se projekt dovrši.

Južno uzvišenje iz vrta u Pitshill Houseu, zapadni Sussex © Paul Highnam za biblioteku slika Country Lifea

Gospodin Pearson drugi je sin koprive iz 3. popusta i nakon očeve smrti naslijedio je veliko imanje Dunecht u Aberdeenshireu - njegov stariji brat Michael naslijedio je Cowdray u Sussexu. Prodao je neslavnu viktorijansku kuću u Dunechtu, obnavljajući staru kulu na svom mjestu, ali zadržavajući svu zemlju, i kupio Pitshill u zapadnom Sussexu kao svoju glavnu seosku kuću.

Donio je dio sadržaja s Dunechta na jug, osobito fini gruzijski portreti u blagovaonici, i stvorio novu kolekciju posebno za Pitshill: slike povezane s temom arkadskog krajolika i odgovarajući namještaj Regency.

Soba za crtanje u Pitshill Houseu, zapadni Sussex © Paul Highnam za knjižnicu slika Country Life

Ključ oživljenog interijera je središnja stubišna dvorana, gotovo četvrtastog plana i diže se po cijeloj visini kuće. Razmaženo je pedesetih godina prošlog stoljeća kada je stekao ravan strop s utilitarističkim svjetlom na krovu, više poput staklenika nego elegantnog gruzijskog svjetla. Nova kupola od gipsa je velerijal sa izvedenom panteonskom izvedbom koji uokviruje središnji okulus i ima šipke s piranezijskim orlovima.

Važan detalj bio je umetanje međuprostornog friteza oko zidova na razini prvog kata, što pomaže u definiranju arhitektonskog prostora.

Kao što je ukrasio g. Bulmer, zidovi u prizemlju su mramorni, a gornji su obojeni neoklasicističkom zelenom bojom, tvoreći dolikujuću pozadinu velikim klasičnim krajolicima Antonia Zucchija. Oni su prvobitno oslikani u dvorani Roberta Adama u Comptonu Verneyu u Warwickshireu, odakle su prije drugog svjetskog rata uklonjeni i prodani u Ameriku.

Studij u Pitshill Houseu, zapadni Sussex © Paul Highnam za knjižnicu slika Country Life

Njihove veličanstvene okvire nadahnute Adamom dizajnirao je gospodin Bulmer, isklesao Julian Stanley, a pozlatili Simon Cooper i gospodin Stanley. Gospodin Bulmer dizajnirao je pozlaćene stupove i pelete u dnevnoj sobi i blagovaonici; potonji je ukrašen grimiznim jatom Allyson McDermott kao pozadina gruzijskih portreta iz Dunechta.

Soba za crtanje obojena je zelenom bojom (aqua), a gusti viseći slojevi klasičnih pejzaža uređeni su Elizinim pogledima s prozora. Vrhunski stakleni lusteri u tim sobama i luster ormolu Colza s nijansama tulipana u hodniku stubišta podsjećaju na fine Regency svjetiljke od Hancock & Rixon, doajenci njihove trgovine, u dvorcu Windsor.

Iako povijesno upućeni, uređenje i opremanje su opušteni i udobni kao što odgovara obiteljskoj kući. To je posebno vidljivo u nizu šarmantnih spavaćih soba, uključujući i one na novom mansardnom krovu. Oni i elegantno ovalno stubište do gornjeg kata novi su dizajn.

Južna visina iz vrta

Glavne sobe zadržavaju svoje bogatstvo povijesnih detalja, uključujući pozlaćene štukaturne kornišone, mramorne dimnjake i kameni popločani pod na stubištu hodnika, što ga je sačuvao gospodin Pettifer.

Obnova i oživljavanje same kuće usklađeni su pažnjom posvećenom okolnom krajoliku temeljenom na pažljivim istraživanjima g. Johnsona. Ovaj je rad vratio povijesne značajke i dodao odgovarajuće novo djelo, posebno istočni parter zaštićen kutijom, s novim statuama Coadea i paviljonom bazena, koji pomaže ukorijenjenju važne istočne fronte u njegovom postavljanju. Gruzijska kuća školjaka, rijetko preživjela, popravljena je i dovršena i opet je značajno obilježje Pitshilla.

Rezultati tog pažljivog rada, koji je mnogo više od projekta zaštite, bili su da Pitshill postane jedno od najboljih mjesta u zapadnom Sussexu.

Blagovaonica u Pitshill Houseu, zapadni Sussex © Paul Highnam za knjižnicu slika Country Life


Kategorija:
Devet najvećih mačaka u književnosti, od Makaviteta do Mačke koja je sama hodala
Izvrsna obiteljska kuća na rijeci, smještena u srcu Cotswolda AONB